CambioWorks heeft er sinds kort een nieuw speeltje bij: SIMOGGA. De software maakt logistieke stromen zichtbaar en is dus een bijzonder waardevol instrument bij de (re)organisatie van productieprocessen. Ook in assemblage en montage kunnen verschillende mogelijke scenario’s op het vlak van opstelling van werkposten en bevoorrading, eenvoudig met elkaar worden vergeleken.
Onderbouwd beslissen
SIMOGGA is het geesteskind van professor Emmanuelle Vin van de ULB. Wat oorspronkelijk begon als de ontwikkeling van een algoritme dat de meest efficiënte opstelling van werkposten in cellen moest berekenen, evolueert nu snel tot een volwaardig softwarepakket. Tegen september 2013 zal ook een gebruiksvriendelijke interface beschikbaar zijn, waardoor het invoeren van data aanzienlijk sneller en eenvoudiger wordt. In afwachting daarvan kon CambioWorks al proefdraaien op een echte assemblagelijn, en de eerste resultaten zijn verbluffend.
“De grote uitdaging zit in het verzamelen van de benodigde data op de werkvloer” zegt Emmanuelle Vin. “Eens die in het systeem zit, kan het effect van een variatie in de mix van een productielijn bijvoorbeeld makkelijk visueel worden weergegeven”. Ook het verplaatsen van buffers en voorraden resulteert in andere logistieke stromen. Die veranderingen worden meteen zichtbaar, net als het effect op het totale aantal verplaatsingen en het aantal afgelegde kilometers – niet onbelangrijk in de context van het wegwerken van verspilling.
Uitgebreid inzetbaar
Zelfs zonder de afgewerkte gebruikersinterface is de software een krachtig hulpmiddel voor beleidsverantwoordelijken die verschillende mogelijke scenario’s tegen elkaar af moeten wegen. Of het nu draait rond de herinrichting van zuivere productielijnen of assemblagelijnen, het vergelijken van verschillende bevoorradingsroutes of het vinden van de beste plek voor tussenvoorraden: de software projecteert de resultaten van de variaties overzichtelijk op een plattegrond van de fabriek.
Niet onbelangrijk: bij het verzamelen van de nodige data moet zorgvuldig worden gewaakt over de representativiteit en de validiteit ervan. Het komt vaak neer op het vertalen van theoretische modellen en het aftoetsen aan de situatie in de praktijk. “Daar kan behoorlijk wat tijd in kruipen – zeker als de variëteit in het productieproces groot is of zelfs onbekend is” zegt Walter Wybauw, verantwoordelijk voor het verzamelen van de data in een pilootproject.
Toekomstperspectief
CambioWorks is ondertussen een partnerschap aangegaan met de ULB en speelt als peter van het project een belangrijke rol bij de verdere ontwikkeling en perfectionering van het systeem. In afwachting kunnen geïnteresseerde klanten die een praktijklabo op willen zetten, daar heel wat voordeel mee doen.
Benieuwd naar wat SIMOGGA voor jouw bedrijf of organisatie kan betekenen? Bel dan met Nele van Eenoo of stuur een mailtje naar nele.vaneenoo@cambioworks.be