Forumtheater creëert draagvlak voor verandering

Forumtheater is een interactieve vorm van theater waarbij het publiek het verloop van het stuk kan bepalen. Het is een methode waarmee complexe sociale vraagstukken zichtbaar én bespreekbaar worden gemaakt. Overtuigd van de krachtige mogelijkheden ervan, bracht Flanders Synergy het oorspronkelijk Britse concept naar Vlaanderen. En als ambassadeur van FS, is CambioWorks uiteraard de ideale partner voor de validatie ervan in de praktijk.

Draagvlakken creëeren

Betrokken en actieve medewerkers die het volle potentieel van al hun talenten in de strijd gooien: dat is toch waar elke directie van droomt? De vraag is alleen: waarom kennen we daar dan zo weinig voorbeelden van? Het antwoord is niet zo eenvoudig. Het welslagen van zo’n onderneming vraagt een duidelijke en gemeenschappelijke visie en een verregaand engagement – niet alleen van alle medewerkers maar ook van alle geledingen in het management.

Een cultuurverandering die niet van binnenuit wordt gedragen, maakt geen schijn van kans. Meer dan een moeilijk proces, is het een delicaat proces. En een organisatie die in beweging komt brengt vaak wensen, verlangens en gevoeligheden aan de oppervlakte die soms jarenlang verborgen konden blijven in de starheid van strak hiërarchisch georganiseerd denken. Plotseling moeten mensen uit hun vakje en hun comfortzone komen. Daar is moed voor nodig. En dat kan alleen in een veilige omgeving waar alles bespreekbaar is.

Geen vrijblijvend toneeltje

Het improvisatiegezelschap “Inspinazie”, dat al jarenlang ervaring heeft met bedrijfstheater en improvisatietheater-op-maat, tekent voor de vertolking. Aan de hand van enkele scènes uit de geschiedenis van het denkbeeldige bedrijf “EPPEX”, moeten de deelnemers in korte brainstormsessies op zoek naar verbeterpunten in hun eigen bedrijf. Dat resulteert niet alleen in een lijst concrete actiepunten, maar ook in daadwerkelijke persoonlijke engagementen. De rode draad in het hele verhaal is dat verandering maar kan als alle stakeholders actief deelnemen. Snel wordt duidelijk dat daar eerlijkheid, vertrouwen, openheid, authenticiteit en betrokkenheid voor nodig zijn.

Na afloop worden de resultaten van de brainstormsessies gebundeld en in concrete acties omgezet. Want zoveel is zeker: medewerkers zijn wel degelijk graag betrokken en ze gooien graag hun talenten in de strijd. Met de organisatie van het forumtheater heeft CambioWorks er alleszins een krachtig instrument bij om veranderingstrajecten in te leiden en te begeleiden.

Meer info?
Wil je graag meer informatie of aftoetsen wat een Forumtheater voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan gerust contact op met Nele Van Eenoo op +32 477 90 0 95 of stuur een mailtje naar nele.vaneenoo@cambioworks.be.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: